Exkluzív interjú Silvia Franchini-vel, Olaszország egyik legsokoldalúbb versenyzőnőjével!

Tuning-Line: Üdvözlünk kedves Silvia! Megtisztelő, hogy első magyar interjúdat nekünk adod! Néhány mondatban már bemutattunk Téged és megosztottuk a honlapodat is, hogy követőink megismerhessenek. Mondhatjuk, hogy Olaszországban rendkívül ismert vagy és fenntartod az emberek figyelmét a közösségi médiában is. Ránk is az Instagramon találtál. Meglepett, hogy csatlakoztál követőink kis táborához.

Silvia Franchini: Sziasztok! Nagyon örülök, hogy beszélgethetek veletek, és elkészíthetjük az első magyar interjúmat. Szerintem csodálatos más emberekkel vagy más országokkal összehasonlítást készíteni, különösen, ha a motorsportról és a motorokról beszélhetünk! Szóval… üdvözöllek és köszönöm a meghívást!

TL:  Mesélj, honnan jön a motorsport iránti szereteted? Van esetleg a családodnak versenyzői múltja?

SF: Édesapám mindig is szerette az autókat, még ha ő nem is versenyzett… Tőle vettem át az autók iránti rajongást. Ez rögtön szerelembe csapott át, amikor először hallottam egy gokart motorjának hangját.

TL: A gokartozás színtiszta móka és közben megtanulhatod a versenyzés alapjait is. Nagyon hasznos mind a pályás, mind a rally versenyzők számára. Te miért épp a rallyt választottad?

SF: A rally egy adrenalin fűtötte sport, amely próbára teszi a pilóta állóképességét és koncentrációját…Ez egy kihívás önmagaddal szemben, ami egészen csodálatos tud lenni. Szeretem ezt a sportot, mert erősebbé tesz.

TL: Örömmel mondhatjuk, hogy hazánkban egyre több női versenyző lép színre, nagyon tanulékonyak és céltudatosak. Ezzel együtt azt látjuk, hogy a nézők összetétele is megváltozott, ami pozitív. Nálatok is megfigyelhető ez a tendencia?

SF: Korábban elég ritkán lehetett nőket rallyban látni, de az utóbbi években Olaszországban is egyre több versenyző bukkan fel. Ez azért is örömteli, mert végre a nők kezdenek teret nyerni sok férfiasnak tartott sportágban, mint például a fociban vagy itt a rallyban.

TL: Egyetértünk, ez igen jót tesz a sportnak. Azonban aki karriert akar építeni sokszor nehézségbe ütközik támogatók hiányában. A szponzori kapcsolatok elengedhetetlenek a hosszú távú versenyzéshez. A matricák ma már inkább csak gesztusok, az online marketing sokkal hatékonyabb. De a versenyzőknek marketing készségekkel is rendelkezniük kell ahhoz, hogy játékban maradjanak. És Magyarországon ez kiváltképp nehéz. Mi a véleményed erről? Van valami tanácsod?

SF: Pénz nélkül nagyon nehéz karriert építeni… kevés támogatót is nehéz szerezni, mert a szponzorálás valódi természete sajnos elveszett. Az autósportban sok tehetséget nem vesznek figyelembe, mert a pénz fontosabb. De sok elköteleződéssel, kitartással és egy kis stratégiával még mindig lehet sikereket elérni és a digitális marketing minden bizonnyal segít, hogy felfigyeljenek az emberre. Az elkötelezettség, az elszántság és az áldozatkészség a kulcsszavak azoknak, akik pénz hiányában a versenyzésnek szentelik az életüket. 

TL: Létezik valamiféle utánpótlás programotok, ami segíthet ebben? Egy akadémia vagy alapítvány, ahol a tehetséges fiatalok támogatást kaphatnak?

SF: Itt van például az ACI sportprogram (Automobile Club d’Italia). Ez egy szövetségi iskola, ahol a fiatal sofőrök képzéseken vesznek részt. Aztán sok magán rally iskola is van plusz néhány tanverseny… ezek a főbb lehetőségek itt Olaszországban.

TL: Úgy tudom ezek a kezdeményezések nagyon fontosak számodra, hiszen vezetési trénerként is dolgozol. Van saját csoportod, akiket tanítasz?

SF: Hamarosan elkezdem a professzionális szinten való oktatást… Megalapítottam a saját egyesületemet, ahol a biztonságos és sportos vezetés elméletét és gyakorlatát fogom tanítani 🙂 Kiváló autóversenyzőknek és oktatóknak voltam tanítványa, valamint asszisztense és rengeteg tapasztalatot szereztem, így készen állok megosztani a vezetési ismereteimet másokkal. A vezetés nemzetközi fogalom, nem igaz?! Néhány szabály eltérő, de egyébként a vezetés maga egy nemzetközi nyelv. 😁

TL: Maximálisan egyetértek. Szuper hallani, hogy ilyen szakértelemmel képzitek a jövő tehetségeit. Nemzetközinél maradva, tudtad, hogy számos magyar szurkoló utazik például a Rally Legendre? Hozzá kell tenni, hogy sok magyar résztvevője van az eseménynek. Tehát erős kapcsolat van nemzeteink között.

SF: A Rally Legend egy nagyon érdekes esemény! Más hasonló rendezvényeket is jó lenne szervezni ☺️ Eljöttök Olaszországba?! VIP vendégeink lennétek L’Aquilában, a városban ahol születtem és ahol élek. ☺️

TL: Nagy megtiszteltetés lenne, köszönjük! Sajnos nem ebben az évben, de legalább egyszer látni kell. Mind a versenyt, mind a szülővárosodat. 🙂

SF: ☺️☺️ Várlak benneteket!

TL: Ejtsünk néhány szót az olasz bajnokságokról. Mint például a szervezés, a pályák, a kategóriák stb. Mik a legnagyobb erények, amiket ki tudsz emelni?

SF: Nem tudok elképzelni egy olyan országot, mint Olaszország rally nélkül… sok legendás verseny van, mint a Rally Legend vagy a The Mille Miglia, és az olasz bajnokság más versenyei. Szóval úgy gondolom, hogy ez a sportág örökéletű lesz Olaszországban. Azért is, mert mindig lesznek gazdag emberek, akik pénzt költenek erre a gyönyörű sportra. Sajnos a versenyzés keveseknek adatik meg. Változásban reménykedek, mert sok tehetség van anyagi erőforrás nélkül. Egyébként az ACI sport, a rendezők és a szervezés nagyon jól működnek az országban. Sok szép pálya és népszerű verseny is van itt. A fontosabb eseményekre ugyan magasak a belépő díjak, de választhatsz más olcsóbb futamokat is, ahol jól érezheted magad.

TL: Ez egy hagyomány, egy nemzeti érték, amelyet mindkét országban ápolni kell. Úgy látom, megvan benned ehhez a tűz, bárcsak többen gondolkodnának így…Mikor lesz a következő versenyed?

SF: Egyetértek veled ☺️ A következő versenyem?! Nem tudom pontosan, de azt hiszem, októberben lesz… Szurkoltok nekem? 😁

TL: Természetesen fogunk!  Továbbá szeretnénk arról is beszámolni. Illetve, ha ismét találunk egy hasznos témát, készíthetünk egy újabb interjút is!🙂

SF: Mindenképpen! Örömömre szolgálna, mint most ☺️

TL: Nekünk úgyszintén! Nos, szeretném megköszönni, hogy időt szakítottál ránk Silvia, és a legjobbakat kívánjuk a jövőbeli terveidhez!

SF: Alig várom, hogy elolvashassam a teljes interjút, és köszönök mindent!☺️